Här hittar du kort information om vad du ska tänka på när ni funderar på att starta ett Byanät, driva det nät ni redan har, eller hur ni ska göra för att utveckla det.
Ni som är medlemmar i Byanätsforum hittar mer information, utbildning, mallar, fiberhandboken och mycket mer när du loggat in (välj Logga in i huvudmenyn). Har ni aldrig loggat in här tidigare väljer ni att registrera er först (Välj Registrera dig i huvudmenyn).
Är ni inte medlemmar än kan ni bli det här >>>
Medlemmarna är grunden i en ekonomisk förening
När ett byanät drivs som ekonomisk förening har medlemmarna olika roller. Dels är de delägare i föreningen och dels är de konsumenter, det vill säga föreningens kunder. Med dessa roller följer olika rättigheter och skyldigheter. De rättigheterna regleras huvudsakligen av lagen om ekonomiska föreningar och föreningens stadgar. Förvaltningsrätten innebär att medlem har rösträtt och få delta på föreningsstämmor, det vill säga delta i beslut om föreningens angelägenheter. Med andelsrätt avses den ekonomiska rättighet som medlemmen har genom att den betalt insats i föreningen. Insatsen kan överlåtas genom arv, bodelning, testamente eller försäljning. Vanligt är att andelen säljs i samband med att en medlem säljer sin fastighet. Vid en sådan försäljning är det lämpligt att upprätta ett särskilt överlåtelseavtal.
Själva medlemskapet går dock inte att överlåta. Det innebär att den som förvärvat en andel, genom köp eller arv etc., behöver ansöka om medlemskap och bli antagen, enligt vad som anges i stadgarna.
Lagstiftning och avtal
Medlemmens rättigheter och skyldigheter i egenskap av konsument regleras huvudsakligen av konsumentlagstiftning och i avtal med föreningen. På Konsumentverkets webbplats kan du söka information riktad till både företagare och konsument. Föreningen ska alltså ha ett avtal med medlemmen/konsumenten som reglerar de tjänster föreningen erbjuder som till exempel anslutning, upplåtelse av nät, kommunikation och i förekommande fall innehållstjänster som föreningen säljer.
Förvalta anläggningen
Det ligger på styrelsen att förvalta föreningens anläggning, se till att den är driftsäker, underhålls och i förekommande fall byggs ut med mera. Mycket av det praktiska arbetet kan förstås läggas ut på underentreprenörer, operatörer, och andra, men ansvaret finns ändå kvar hos styrelsen. Det är därför lämpligt att ha en dokumenterad plan för förvaltningen och en checklista för de åtgärder som kan behöva göras. Som medlem i Byanätsforum för du tillgång till mall för förvaltningsplan och även information om Förvaltningswebben som är ett bra hjälpmedel i det arbetet.
Fusionera sin förening
Det finns stordriftsfördelar i förvaltningen av föreningens anläggning så många mindre föreningar väljer därför att gå ihop/fusionera sig. En fusion innebär enkelt uttryckt att två eller fler föreningar blir en förening. Fusioner mellan ekonomiska föreningar kan ske på två sätt.
Fusion genom absorption innebär att en eller flera föreningar går upp i en annan befintlig förening. Den sistnämnda, som vi kallar övertagande förening, tar över verksamhet, tillgångar och medlemmar från de andra överlåtande föreningarna.
Kombination
Fusion genom kombination fungerar ungefär som ovan, men med den väsentliga skillnaden att vid en kombination så bildar de överlåtande föreningarna en helt ny förening som de går upp i.
Att genomföra en fusion omfattar ett antal steg där styrelser och föreningsstämmor ska ta beslut om fusionen och en fusionsplan över hur det hela ska gå till. Planen ska även ange om det är någon förenings medlemmar som ska kompenseras i samband med fusionen samt ifall det är fråga om kombination innehålla stadgar och styrelse för den nya föreningen. Auktoriserade eller godkända revisorer ska granska och uttala sig om fusionsplanen. Den ska även registreras på Bolagsverket och eventuella borgenärer underrättas. När tillstånd om att verkställa fusionen slutligen givits och fusionen blivit registrerad kommer de överlåtande föreningarna att lösas upp och medlemmarna blir medlemmar i den övertagande föreningen.
Som medlem i Byanätsforum får du tillgång till en vägledning för fusioner, mall för fusionsplan och rådgivning från landets ledande jurist på ekonomiska föreningar.